T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KAYSERİ / KOCASİNAN - Erkilet Süleyman Tarman İlkokulu

Rehberlik Servisinden Verimli Ders Çalışma Yazısı

Okul Rehberlik Servisi olarak sıkça sorulan sorular üzerinden sizleri buradan da bilgilendirmeye devam edeceğiz. 

İlk  Yazımız  Çocukların verimli ders çalışmasını sağlamak adına anne- babalar neler yapabilir? hakkındadır. 

 

Sevgili Anne- Babalar Merhaba,

Okul Rehberlik Servisi olarak sıkça sorulan sorular üzerinden sizleri buradan da bilgilendirmeye devam edeceğiz.

İlk Konumuz: Verimli Ders Çalışma

Çocukların verimli ders çalışmasını sağlamak adına anne- babalar  neler yapılabilir? 

1-      Çocuğunuz uzaktan eğitim sürecinde de ( ders saatleri öğleden sonra olsa bile) okul günlerinde olduğu gibi erken kalkmalıdır.Çocuğunuzun uyku düzeni bozulmuşsa öncelikle yeniden bunu düzenlemeye çalışmalısınız. Gece geç saatlere kadar çocukların tablet, televizyon, bilgisayar vs. gibi teknolojik oyuncaklarla vakit geçirmesi çocukların sinir sistemini olumsuz etkilemekte, öğrencilerin ertesi gün  dersten alacağı  verimi de düşürmektedir.

 

2-      Çocuğun dikkatini dağıtmayacak bir çalışma ortamı oluşturulmalıdır. Her çocuğun kendine ait bir çalışma odası olmasa bile her çocuğunu kendine ait bir çalışma ortamı/ alanı mutlaka olmalıdır. Çocuğun ders çalıştığı ortamda dikkatini dağıtacak telefon, tablet, televizyon vs. ya da çocuğun dikkatini dağıtacak çizgifilm kahramanları – sanatçı resimleri/ posterleri varsa çocuk ders çalışırken dikkatini toplayamayacak ve dersten kopacaktır. Ders çalışırken çocuğun ders çalıştığı masada/sehpada sadece çalıştığı derse ait eşyalarının olması gerekmektedir. Yine gereğinden fazla renkli kalem kullanmanın ve dağınık bir yerde çalışmanın zihni toparlamaya olumsuz etkilerinin olduğu bilinmektedir.

 

3-      Çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmelerine özen gösterilmelidir. Çocukların okulda dersleri anlamaları ve gün içinde daha zinde kalabilmeleri için günün en önemli öğünü olan kahvaltı atlanmamalıdır.

 

4-      Çocuklarla birlikte mutlaka bir çalışma programı yapılmalıdır. Canlı dersler bittikten sonra veya okuldan geldikten sonra  çocuklar hemen derse oturtulmamalı, dinlenmeleri sağlanmalıdır.  Çalışma programı çocukla birlikte hazırlanırken çocuğun programı uygulamaya karşı daha istekli olmasını sağlamak amacıyla görüşleri de dikkate alınmalıdır.(Örneğin yemekten önce mi kitap okumak istersin yoksa yatmadan önce mi ? gibi)Bir derse çalışmak için ayarlanan ders çalıma süresi 15- 20 dakikayı geçmemelidir. Ders çalıştıktan sonra mutlaka ara vermeleri sağlanmalıdır.Mümkünse bu dinlenme sürecinde de teknolojik aletlerle vakit geçirmemeleri sağlanmalıdır.

Örnek Bir Program: (Ders çalışma programı her çocuk için özel olmalıdır)

15.00 Okuldan Eve Geliş

1 Saat Dinlenme( Oyun, tv izleme, geziye gitme, kardeşlerle oynama,- en fazla 45 dakika olmak şartıyla bilgisayar -tabletle vakit geçirme, ev işlerine yardım etme,dışarıya çıkma vs...)

16.00- 16.20 :Türkçe

10 dakika ara

16. 30- 16-50 Hayat Bilgisi

10 dakika ara

17.00- 17-20 Matematik

10 dakika ara

17.30-18.30 Akşam Yemeği

18.30- 19.00 Kitap Okuma

19.00- 20.00 Aile Saati( Bol paylaşımlı ailece bir etkinlik yapma, sohbet etme, oyun oynama, çay içme, meyve yeme vs...)

.

.

.

5-Çocuğunuzun bu dönemde sizi örnek aldığını unutmayın. Bu nedenle çocuğunuz ders çalışırken siz de teknoloji kullanımınıza dikkat etmelisiniz. Siz televizyon izlerken ya da telefonla vakit geçirirken çocuğunuz (doğal olarak henüz bir çocuk gibi düşündüğü için )sizi kendisiyle rakip gibi görerek kendisi de ders çalışmak yerine sizin yaptıklarınızı yapmak isteyebilir. Çocuğa alışkanlık kazandırmak en başta onunla sağlıklı ve güvene dayalı olan bir iletişim kurmayla başlar. Her şeyden önce anne- baba ve çocuk arasında güvene dayalı bir ilişki olmalıdır ki çocukla doğru ve etkili bir iletişim kurulabilsin. Bu nedenle çocuklarınızla konuşurken bol bol sevgi dilini kullanmalısınız.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                     Fatma TORUN EVLER   

                                                                                                                                                                                                                                                                      Psikolojik Danışman

                                                                                                                                 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.03.2021 - Güncelleme: 13.04.2021 09:49 - Görüntülenme: 1062
  Beğen | 19  kişi beğendi